Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 6 d’octubre del 2015

Hotels històrics de BCN

Des que començà la història dels transports de postes de viatgers i correu a Barcelona, fins que arribà l´època moderna de luxe hoteler han passat més de 200 anys, molta història, i molts moments de crisi i reeximent, però aquest apartat el dedicarem a les seves curiositats intrínseques, aquelles anècdotes que ens han fet crèixer com a ciutat acollidora, com a ciutat guia de tots els turistes que ens visitem avui en dia, perquè el passat no s´escriu en và.

Les postes de viatgers de Barcelona van començar a funcionar quan la muralla de la Rambla va caure, quan el pla de la Pau, o la plaça, en aquells moments dita del Teatre, va ser fixada com a punt de partença de la gent que volia fer parada i fonda camí d´on fos.

Institucions com l´Hostal 4 Nacions, l´hotel Orient, la Fonda Falcón,  la Fonda Espanya, el Café de l´Òpera, van ser lloc de descans inter-itinere i guixeta de compra de bitllets durant quasibé 100 anys, fins que el ferrocarril va agafar el relleu, amb les seves estacions del Nord (cap a Saragossa), de França cap al nord i el sud, etc.   De la fonda Orient per exemple partien diligències, galeres, tartanes i carruatges cap a Monistrol, Saragossa, Madrid, Valencia, Figueres, Tarragona, Reus, Montserrat.  I va ser lloc d´estança acomodat en un antic convent que oferí el seu claustre per aparcar transports de quatre rodes o dos i cavalleria.

D´aqui endavant, l´oportunitat oberta pel tràfic de persones arreu, ja explotada des del 1571 pels emprenedors Piamontessos, que havien obert les primeres fondes en el barri de Ribera, i que després obriràn el mercat en la zona de les Rambles cap allà els 1770´s, els Zanotti, Gippini, Durio, Cantalup, Fortis, Primatesta, va desfermar l´atracció d´un públic cada vegada més luxós i amb gustos més cars i extravagants.



fonda Espanya del C. Sant Pau
imatges tretes del blog   http://railsiferradures.blogspot.com.es/2012_09_01_archive.html

Podem parlar de com a l´HOTEL ORIENT, al capdavall, va aumentar categoria i afinament, va acabar proveïnt de banyeres de zinc qui volgués fer un bany a la seva cambra, a petició del client, es clar.  i que la seva cuina va ser proveïda d´olles gegants amb tapes  mogudes per grues que eren l´admiració de la clientela.  També les seves nits de concert eren molt conegudes, i la seva llum de gas artificial al Salon Condal, una de les primeres sales il.luminades nocturna de la ciutat.

També podriem parlar del MAJESTIC, a dalt el Passeig de Gràcia, que està a punt de fer 100 anys,  té història de burgessos que volien descobrir mòn en l`època de la Renaixença, per les seves estances, i ara cito un paràgraf del diari "Expansió" del més de juliol;


"......se convirtió en el referente de la burguesía catalana, atraída por espacios como su café. En el centro de este espacio, un viejo piano de cola ha tocado para Catherine Deneuve, Federico García-Lorca y Antonio Machado, así como para la mayoría de la sociedad barcelonesa."  Ara, i com a gran aportació i valor afegit, practiquen virtuossos novells de l´escola "El Taller de Músics", escola catalana de música amb la que l´hotel té conveni.

Els esdeveniments polítics també han marcat la vida d´aquests locals emblemàtics i representatius del poder d´un lloc, l´HOTEL COLON va ser on es va fundar el PSUC, partit obrer i catalanista d´esquerres, separat del PSOE I EL POUM.  Diuen que era l´únic a Barcelona que tenia aparcats a la plaça Catalunya carruatges, "landós", de color groc, i que va ser un d´aquest que va agafar el president francés George Clemenceau per anar a descobrir cases fetes per dracs al Passeig de Gràcia.





Al MAJESTIC també tenim alguna anècdota per contar, ja que es a on, als seus salons Aznar va pactar amb CIU per tenir majoria en el senat constituit pel Govern de l´any 1996.

"La de 1996 fue la elección más reñida del período democrático de España. El Partido Popular se convirtió en el partido vencedor con el menor número de escaños hasta la fecha, 156, y con una diferencia de sólo un 1,16% de votos y 15 escaños sobre el PSOE, que se despedía del poder después de 14 años seguidos de gobierno. El triunfo por la mínima de los populares requirió dos meses de negociaciones hasta que en mayo, Aznar logra ser investido presidente con el apoyo de los nacionalistas de CIU (16, Pacto del Majestic), PNV (5) y Coalición Canaria (4)." 
font WIKIPEDIA.-

Hotels, fondes, mesóns, que han marcat el passat barceloní i han fet crèixer aquesta magnífica ciutat, fets i desfets en dies, literalment dit, com va passar amb l´HOTEL INTERNACIONAL, construit magnífic per l´expo del 1888 i desmuntat en tan sols 1 any, o ja centenaris en l´albur dels temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

pots deixar el teu comentari si vols!!